Vasslebrödet

Jag har fått frågan om receptet på brödet. Vi gjorde det på vassle som vi fått från Marcus moster. Vassle är en restprodukt vid osttillverkning. (På engelska heter det Whey som man känner igen från dyra proteinpulver)

 

ca 24 småbröd

 

50 g smör
5 dl vassle (mjölk funkar också)
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
13 dl siktat dinkelmjöl
ägg till pensling
krossade linfrön till garnering

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i kastrull, tillsätt vasslen, värm till 37°. Häll på lite degspad på jästen först så den löser sig, sen häller du på resten.

 

Blanda i de torra ingredienserna och rör ihop allting. Knåda smidigt och låt jäsa i 30 min under duk.

 

Knåda degen på mjölat bakbord och dela i 24 lika stora delar, rulla till bollar, lägg på plåt och klipp ett kryss på toppen av varje bröd. Jäs i 30 minuter under duk. Pensla med ägg och strö överlinfrön . Grädda 8-10 min i 225°.

 

Ett relativt nyttigt vitt bröd :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0